Povinnou zimnou výbavou cestárov by mala byť motorová píla

30.01.2008 Celý región

Štrbské Pleso 30. januára (TASR) - Motorová píla by mala byť povinnou výbavou posypových vozidiel a pluhov, ktoré zabezpečujú zimnú údržbu tatranských ciest.
\"Odporúčam aj ostatným vodičom, aby si pribalili pílu do kufra osobného auta. Zíde sa im. Ja pôjdem príkladom, \" konštatoval dnes starosta Štrby Michal Sýkora.
\"V nedeľu som sa vracal zo Štrbského Plesa a videl som dva pluhy. Boli v pasci. Keďže nemali pílu, museli čakať na hasičov, aby spadnuté stromy popílili a odstránili z cesty, \" priblížil vlastnú skúsenosť. Podľa neho každý chlap dokáže pracovať s pílou.
\"Odrezať dva metre zo stromu a odhodiť nabok to nie je problém - a idete ďalej. Keď zastavíte, máte smolu. V tej víchrici vás nevidno. Hrozí, že do vás niekto narazí. Čím skôr treba odísť, \" odporučil starosta Štrby, ku ktorej Štrbské Pleso od vlaňajška územne patrí.
Východisko vidí vo vybudovaní snehových zábran v úsekoch, kde to najviac prefukuje. Pred kalamitou z novembra 2004 chránili tatranské cesty stromy. V súčasnosti sú otvorené a ako soľ potrebujú \"zásnežky\", ktoré by ochránili kolízne miesta pred návalmi snehu. V regióne by malo byť tiež viac snežných pluhov s potrebnou výbavou vrátane motorovej píly.
 

Vyberte región